Elixír života = vyváženost
Lidské tělo je dokonale propojený a fungující systém za jednoho předpokladu. Pokud je strava pestrá. Čím širší spektrum různých druhů potravin budete mít v jídelníčku, tím Váš organismus bude lépe pracovat. To pocítíte na přívalu energie, schopnosti lépe odolávat chřipkám, angínám a dalším nemocem, budete schopni lépe mentálně i fyzicky pracovat a budete si moci života více užívat. Někteří lidé i vlivem „módních trendů“ konzumují určité typy potravin ve velkých denních objemech. Ale „elixír života“ je v co nejširší škále přijímaných potravin.
Lékaři a výživoví specialisté se shodují, že nejde tak o to, co vše zvládnete sníst za jeden den, ale jak pestrou stravu máte z pohledu celého týdne. Pokud Vám jeden den nevyjde, nic se neděje. Další den to můžete kvalitnější a rozmanitější stravou dohnat. Jak jsem již psal v úvodu našeho seriálu článků, je mnoho výživových směrů. Propojuji jednotlivé způsoby stravování. Proto jsem zastáncem konzumace široké škály potravin. Týdenní jídelníček doporučuji skládat z těchto druhů potravin: obiloviny, luštěniny, ořechy, semínka, ryby, mléčné výrobky, maso, vejce, ovoce a zelenina. V období podzimu a zimy bych doporučoval mít více vařené potravy (poměr vařené a syrové stravy tak 4:1).
Jak si složit vyvážený jídelníček na jeden den
Jestliže se shodneme, že lidé mají buď 3, nebo až 5 jídel za den, tak si pojďme ukázat, jak by mohl vypadat vyvážený jídelníček jednoho dne. Ukážeme si příklad a způsob uvažování při návrhu skladby jídla. Princip je jednoduchý. Pokud mám 5 jídel, neměly by se mi potraviny opakovat.
Snídaně: Pečivo, šunka a zelenina (např.: rajče a okurka)
Svačina dopolední: Jablko, vlašské ořechy a dýňová semínka
Oběd: Ryba, vařený brambor, tepelně upravená zelenina nebo zeleninová polévka
Svačina odpolední: Nízkotučný sýr nebo jogurt, zelenina (např.: paprika)
Večeře: Červená čočka, rýže a vařená zelenina
Velmi důležité pravidlo „1x denně“
V příkladu vidíme, že se nám během dne neopakují potraviny, hlavně jejich druhy. Potraviny obsahující lepek (pečivo a výrobky z pšenice, ječmene, žita, ovsa), pokud nemáte alergii na lepek nebo dokonce celiakii, doporučuji mít denně maximálně v jednom z 5 jídel. Mléčné výrobky, maso, ryby a vejce také. Ovoce, zeleninu, ořechy (nesolené neboli natural) a semínka lze mít vícekrát za den. Chce to pouze trochu cviku a trpělivosti a po pár dnech/týdnech vám skládání jídelníčku dle tohoto principu přijde automatické a snadné.
Časem si ukážeme, jaké potraviny mají obrovský vliv na zdraví člověka a na ty bych se měl během skládání stravy nejvíce soustředit.
Autor článku: Ing. Martin Škába, výživový specialista, kouč a lektor
Mohlo by vás také zajímat
-
Sexuální pilíř vztahů
Ač věřím, že by se o sexu mělo méně mluvit a více jej provozovat, rozhodla jsem se napsat na toto téma článek. Setkávám se totiž poměrně často s lidmi...
-
Nemoc jako informace
Zkusme se na chvíli podívat na nemoc (ať už fyzickou, či psychickou) jako na něco, co nám má v životě pomoci. Podívejme se na ni jako na skutečnost, která nás má něco naučit, ...
-
Nepřemýšlej, vyraž!
V době nekonečné nabídky zaručených tipů a receptů na život pro sebe hledáme jen to nejlepší. Týká se to i naší životosprávy. Neuspokojení střídáme různé školy a přístupy, pře...
-
SÍLA TĚLA A MYSLI: Mozek chce, abych se hýbal!
Pravidelný pohyb a psychická vyladěnost. Nerozlučná dvojka. Nevím úplně přesně, co se v mém mozku v těch chvílích děje, ale mám vyzkoušené, že to fung...