Chcete změnit své stravovací návyky? Jak tedy začít?
Gratuluji vám k rozhodnutí využít síly zdravých potravin, abyste měli kvalitnější, zdravější a plnohodnotnější život. Stojí to za to zažívat přívaly energie, cítit se tak, jako byste byli třeba i o 10 nebo dokonce o 20 let mladší. Lidé na vás budou obdivovat, jak jste omládli a vy se budete divit, že ostatní nemají tolik vitality jako vy. Běžná nachlazení vás budou míjet. Takovou moc má síla živin, které jsou obsaženy v kvalitních potravinách s aplikováním správné detoxikace a pohybu.
Co potřebuji udělat jako první?
Než začnete „pronikat“ do různých výživových směrů, objevovat nové potraviny, výživové kombinace, cenové relace a v neposlední řadě chuťové vjemy, najděte si dostatečně silný emocionální důvod. Zodpovězte si otázku, proč to chcete dělat a co tím chcete získat. Důvod, který je propojený s emocemi, vám bude pomáhat překonávat nástrahy objevování vašeho nového směru ve stravování. Lidé, kteří nemají silný důvod „proč něco dělat“, obvykle nikam daleko nedojdou a to se týká
i změny stravovacích zvyklostí. Bohužel většina lidí dělá rozhodnutí a pak i nějaké činy jen z důvodu negativní motivace (lékař oznámí chorobu a s tím spojenou úpravu stravy). Ale trvalá změna je pouze na pozitivní bázi. Nebudeme se tady bavit
o nějakých dietách a krátkodobých radikálních změnách ve výživě. Jde nám
o pomalou a trvalou změnu.
Základní „informační dovednost“ pro změnu stravování
Z vlastní zkušenosti vím, že když člověk chce moc změnit svůj životní styl a s tím spojené i stravování, začne zjišťovat, že to ve stravě není zase tak jednoduché. Je tolik výživových směrů a problematika je dosti složitá. Podíváte se na internet
a zjistíte, že jeden článek propaguje nejíst maso, druhý říká, abychom jedli vše jen syrové bez tepelné úpravy, třetí radí nejíst mléčné výrobky, čtvrtý zase nejíst lepek, pátý jíst jen maso bez obilovin, rýže apod. Člověk má během několika dnů studia pocit, že si všechny směry protiřečí a že vlastně nemá cenu nic měnit.
Můžete si říkat, že když jsem až doposud jedl takto, tak tím, že bych vyzkoušel něco nového, si mohu jedině uškodit. Pokud necháte tyto myšlenky ve vaší mysli vyrůst, pak se stane to, že nic na začátek ani nevyzkoušíte a prostě vše vzdáte. Zde vždy klientům radím, aby byli hlavně trpěliví a veškeré informace a poté potraviny zaváděli do života pomalinku. Každá velká a radikální změna vede dříve či později k selhání. Jde o to si najít svou cestu. Jedna možnost je studovat sám a druhá si nechat dělat průvodce pomocí specialisty na různé druhy výživových směrů.
Během studia a čtení článků se jistě dostanete k pojmům jako je veganství, vegetariánství, vitariánství (raw strava), paleo strava, stravování dle Ajurvédy, dle TCM (tradiční čínská medicína), makrobiotika, apod. Pokud máte rádi přehled některých zajímavých autorů a jejich výživových směrů, pak doporučuji např. Deepak Chopra, David Frej, Brendan Brazier, Michail Tombak, Robert S. Morse, Petr Hoffmann, Martin Jelínek, Anna Jermářová.
Co nakupujeme a co jíme
Pokud jste došli až sem, začínáte studovat a ochutnávat nové potraviny a zjišťujete, jak je konzumovat a připravovat v běžném dni, pak se nikdy neobejdete bez této základní dovednosti. A tou je nauka o etiketách potravin. Většina lidí si bude převážnou část potravin někde kupovat. Je jedno, zda v supermarketu, obchodu zdravé výživy nebo na farmářském trhu. Pokud neumíte dle etikety nebo uvedeného složení poznat, zda potravina obsahuje ty správné složky (nutno říci, že je na začátek alespoň vhodné znát ty složky, které nejvíce škodí kvalitě dané potraviny), pak nemůžete pokračovat ve změně svého stravování. Proto vás v dalších článcích budu vzdělávat i v oblasti etiket potravin.
Jak to říct svému okolí
Pokud již studujete nové směry, hledáte si svou cestu v tom, jakým stylem stravování budete chtít jít, neobejdete se bez toho, abyste svému okolí neoznámili svůj záměr. Pokud již máte svou rodinu, je to složitější, ale pokud se ze začátku moc „netlačí na pilu“, pak vše půjde. Lidé musí vědět jednak důvod, proč nosíte domů nové potraviny, proč jste v obchodě tak dlouho (čtete totiž etikety a učíte se význam a dopady jednotlivých složek na kvalitu potraviny), proč stále něco studujete.
Na začátku je ujistěte, že to pro ně nebude znamenat nic a že se nemusí bát, že je do něčeho budete nutit. Že je to pouze vaše věc a bude se to týkat pouze vás. Věřte tomu, že časem (někdy je potřeba vytrvat opravdu dlouho i několik měsíců) s vámi
i další rodinní příslušníci něco ochutnají, když uvidí, že to již tak dlouho dobu jíte, že se také cítíte lépe a i lépe vypadáte. Jak se říká „ i nic udolalo osla“. A to platí
i v pomalém ovlivňování svého okolí – alespoň tedy své rodiny, dětí apod.
Úžasné poznávání a zkoušení…to je začátek vašeho nového života
Pokud stále pokračujete, tak hurá do dalšího vzdělávání a ochutnávání potravin. Nedovedu popsat, jak skvělý je pocit na těle i na duchu, když vám potraviny opravdu dodávají sílu, organismus se čistí (ne jako je tomu v případě stravy průměrného strávníka a obyvatele ČR) a vám ostatní lidé říkají, že jste nějací jiní. Pojďme spolu dojít až do tohoto stádia. Pro mnoho z vás to může být otázkou velmi krátkého časového období.
Autor článku: Ing. Martin Škába, výživový specialista, kouč a lektor
Mohlo by vás také zajímat
-
Sexuální pilíř vztahů
Ač věřím, že by se o sexu mělo méně mluvit a více jej provozovat, rozhodla jsem se napsat na toto téma článek. Setkávám se totiž poměrně často s lidmi...
-
Nemoc jako informace
Zkusme se na chvíli podívat na nemoc (ať už fyzickou, či psychickou) jako na něco, co nám má v životě pomoci. Podívejme se na ni jako na skutečnost, která nás má něco naučit, ...
-
Nepřemýšlej, vyraž!
V době nekonečné nabídky zaručených tipů a receptů na život pro sebe hledáme jen to nejlepší. Týká se to i naší životosprávy. Neuspokojení střídáme různé školy a přístupy, pře...
-
SÍLA TĚLA A MYSLI: Mozek chce, abych se hýbal!
Pravidelný pohyb a psychická vyladěnost. Nerozlučná dvojka. Nevím úplně přesně, co se v mém mozku v těch chvílích děje, ale mám vyzkoušené, že to fung...